Besparen op ziekenfondsbijdrage

Als je in België woont is het verplicht om lid te worden van een ziekenfonds. Loontrekkers, ambtenaren en studenten/stagiairs van 25 jaar of ouder dienen zich onder de eigen naam in te schrijven bij een ziekenfonds. Ook als je werkzoekende bent en je beroepsinschakelingstijd voorbij is, ben je verplicht om je in te schrijven. 

Verschillende ziekenfondsen

Je hebt de keuze uit verschillende ziekenfondsen die allen een eigen premie vragen en daar verschillende voorwaarden en voordelen tegenover hebben staan. Er zijn vijf landsbonden die weer verder verdeeld zijn in afdelingen die doorgaans regionaal georganiseerd zijn: de christelijke, de liberale, de socialistische, de onafhankelijke en de neutrale. Het is belangrijk om goed te vergelijken en te bekijken welk ziekenfonds het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Door slim te kiezen kun je flink wat geld besparen. Jouw vaste lasten verlaag je nog verder door ook je betalingen voor energie en abonnementen naar beneden te brengen. De jaarpremie tussen het goedkoopste en het duurste ziekenfonds scheelt al snel €100,-. Wel worden hierbij verschillende zaken vergoed. 

Waarom wisselen van ziekenfonds?

Vanuit de wettelijke ziekteverzekering garandeert ieder ziekenfonds dezelfde vergoedingen voor bijvoorbeeld geneesmiddelen, ziekenhuisopnames en erelonen. Ook uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid zijn bij wet vastgelegd. Bovenop het minimum kunnen de ziekenfondsen echter zelf de focus bepalen. Ieder ziekenfonds biedt dan ook wisselende voordelen tegen verschillende premies. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken van welke voordelen jij profiteert om je vervolgens aan te sluiten bij het fonds dat het best bij jou past. Zo weet je zeker dat de zorg waar jij hoogstwaarschijnlijk het meest gebruik van gaat maken goed terugbetaalt wordt. Als je maar weinig gebruikmaakt van zorg kan het lonen om voor het ziekenfonds met de laagste basispremie te kiezen. Er zijn veel partijen om uit te kiezen en vanuit bepaalde politieke partijen komt om deze reden kritiek op het systeem.

Zo schrijf je je in bij een ziekenfonds

Het inschrijven bij een ziekenfonds kan eenvoudig online. Ook is het mogelijk om langs te gaan in een van de kantoren van de mutualiteiten. Je dient jezelf in te schrijven bij een ziekenfonds als je 25 bent. Onder deze leeftijd schrijf je je in als je werkzoekende bent, werkzaam bent of je vestigt als zelfstandige. Zolang je nog niet aan de voorwaarden voldoet ben je ingeschreven via een van je ouders. Als lid van een ziekenfonds of mutualiteit ben je verzekerd voor diverse medische kosten. Bij ziekte of een ongeval waardoor je niet meer kunt werken, ontvang je een uitkering. En als je naar de dokter, apotheek of het ziekenhuis moet krijg je een deel van het geld dat je betaald hebt terug van het ziekenfonds. Je kan op elk moment beslissen om over te stappen. De feitelijke overstap vindt plaats aan het begin van elk kwartaal, dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.