3 Redenen om elk jaar te wisselen van zorgverzekering

Je hebt vast wel eens vaker gehoord dat het verstandig is om elk jaar over te stappen met je zorgverzekering. Sommigen kennen die truc inmiddels en hebben er dan ook elk jaar baat bij. Anderen verlengen elk jaar hun zorgverzekering bij dezelfde aanbieder. Zonde eigenlijk, want dan mis je vele voordelen. Hieronder lees je dé 3 redenen om elk jaar te wisselen van zorgverzekering/zorgaanbieder.

Zorgverzekeringen Vergelijken

Een goedkoop alternatief

Het beste is om elk jaar een heleboel zorgverzekeringen te vergelijken. Zo kom je er namelijk achter welke de goedkoopste is. Alleen door ziekenfondsen vergelijken kom jij erachter welke aanbieder het voordeligst is. Dat kan het ene jaar de aanbieder zijn, waar je al tientallen jaren klant van bent. Het jaar erop is dat automatisch een andere aanbieder. Net zoals alles, verandert de zorg namelijk mee. Sommige onderdelen van je zorgpakket worden duurder, anderen worden niet meer vergoed. 

Daarom is het ook goed om die vergelijking te doen. Anders snijd je jezelf weer in de vingers voor het komende jaar. Je wil natuurlijk geen dief van je eigen portemonnee zijn. Door steevast bij dezelfde aanbieder te blijven, ben je dat wel. Je betaalt namelijk voor iets waarvan je niet weet wat het inhoudt. Als je namelijk niet de moeite neemt om ziekenfondsen te vergelijken, dan weet je vast ook niet waar je het komende jaar voor verzekerd bent.

Een betere match

Soms kan een bepaalde zorgverzekering een betere match voor je zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je bepaalde kwalen krijgt. Heb je bijvoorbeeld het vermoeden dat je aan een bril moet? Dan is het wel verstandig om een bril verzekering af te sluiten. Als deze niet inbegrepen zit in je huidige pakket, dan is het goed om daar in het vervolg wel voor te kiezen.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor fysio lessen. Het kan zijn dat je daar nu niet voor hebt gekozen. Kies je daar wel weer voor in het nieuwe jaar, dan wordt jouw verzekering vanzelfsprekend duurder. Het kan dan wel eens zijn dat je met die fysio lessen een andere voordelige zorgaanbieder treft. Dat is dan natuurlijk de betere optie om jezelf bij te verzekeren voor het komende jaar. 

Soms is een andere zorgaanbieder ook interessanter of geschikter omdat er het een en ander veranderd in je leven. Veranderingen kunnen ziektes zijn maar ook het krijgen van een kind bijvoorbeeld. Het is altijd verstandig om kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouders. Dan moet je natuurlijk wel een aantrekkelijke polis hebben. Je zoekt dan eigenlijk niet alleen maar een zorgverzekering voor jezelf, maar ook deels voor je kind. 

Minder kans op oververzekeren

Oververzekeren is misschien wel onze grootste valkuil. We willen namelijk overal op voorbereid zijn. Aan de ene kant klinkt dat heel goed en logisch natuurlijk. Als je er langer over na gaat denken is het vooral heel zonde van je geld. De kans dat je al die componenten waar je voor verzekerd bent nodig gaat hebben is vrij nihil. 

Je zult keuzes moeten maken tussen al die vergoedingen. Die keuze kan goed meevallen, maar kan ook helemaal verkeerd gegokt zijn. Dat is een risico dat je natuurlijk altijd loopt. Soms is het beter om die gok te nemen, dan je blauw te betalen aan je zorgverzekering. Er bestaat namelijk ook nog altijd de kans dat je die zorg niet nodig gaat hebben.

Soms is het het meer waard om daar op te gokken. Heb je de zorg wel nodig? Dan moet je het uit eigen zak betalen. Ook dat is een risico waar je voor kiest. Al met al is dat waarschijnlijk goedkoper, dan er elke maand voor te betalen.