Wat is de zorgkas of zorgverzekering?

 

De zorgkas is een initiatief van de Vlaamse overheid die dienst doet als Vlaamse zorgverzekering. Ze is verplicht voor iedereen die 26 jaar of ouder is. De bijdragen voor deze verzekering is vastgesteld op 50 euro per lid. Wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering hoeft slechts 25 euro bij te dragen.

De zorgkas is niet per se een extra financiële hulp voor medische kosten. Ze betaalt wel een maandelijkse forfaitaire bijdrage van 130 euro waarmee de zorgbehoevende andere kosten kan financieren zoals hulp in het huishouden, poetshulp en dergelijke. Voor deze kosten voorziet niet elke mutualiteit een tussenkomst. Deze bijdrage wordt voorzien voor personen die wonen in een erkend rusthuis, rust- en verzorgingstehuis, psychiatrisch ziekenhuis of zorgbehoevenden die thuis wonen en hulp krijgen van familie of professionele hulp. Ze kunnen zelf bepalen aan wat en hoe ze dit geld spenderen.

Om het recht op dit forfait te kunnen bekomen, moet je een aanvraag indienen bij de zorgkas. Je moet op dat moment voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze omvatten onder andere: ernstig en langdurig zorgbehoevend zijn, aangesloten zijn bij de zorgkas (wanneer je in Vlaanderen of Brussel woont), …

Je moet verplicht bijdragen vanaf je 26e levensjaar indien je in Vlaanderen woont, maar je mag voor je 26e verjaardag beroep doen op de zorgkas indien je in aanmerking komt. Voor meer informatie kan je altijd op de website van de zorgkas terecht.

Eén gedachte over “Wat is de zorgkas of zorgverzekering?

  • 8 maart, 2019 om 20:06
    Permalink

    Ik lees hier net dat als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering hoeft slechts 25 euro bij te dragen.
    Waarom krijg ik dan een brief van de zorgkast opgestuurd dat ik er 26€ moet betalen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *