De beste zorgverzekering voor ouderen in Nederland

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten. Het wordt daarnaast wel aangeraden om niet jaren bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven. Als je dat doet ben je namelijk een dief van je eigen portemonnee. Alleen voor ouderen is het best een gedoe om elk jaar maar over te stappen. In dit artikel geven we tips om toch de beste zorgverzekering af te sluiten op jouw oude dag.

Zorgverzekering voor Ouderen

De eisen voor zorg

Vanaf de 50 jaar krijg je in principe andere eisen die je gaat stellen aan je zorgverzekering. Het is dan heel belangrijk om over te stappen naar een zorgverzekeraar die beter bij je past. Kraamzorg is bijvoorbeeld een optie, die je niet langer nodig hebt. Daar hoef je dus al niet meer naar te kijken. Een goede vergoeding voor geneesmiddelen en fysiotherapeut is bijvoorbeeld heel belangrijk als senior. Vakantie- en zorghulp zijn bijvoorbeeld ook opties, die interessant kunnen zijn. Dit geldt ook voor hulp aan huis en cyber hulp. Vooral als je zelf al gebreken hebt of een aantal jaren ouder bent dan 50. 

De eisen voor een zorgverzekering veranderen dus met de jaren. Het is goed om je daar al vroeg op te gaan oriënteren. Je gaat dus naar hele andere zaken kijken bij het ziekenfondsen vergelijken. 

 

Kun je geweigerd worden?

Hoewel iedereen er altijd op hamert om over te stappen naar een andere zorgverzekering, kan dat ook best spannend zijn. Als oudere heb je misschien de angst dat je niet geaccepteerd wordt bij een nieuwe zorgverzekeraar. Daar kun je natuurlijk heel onzeker van worden. 

 

In Nederland hebben we een acceptatieplicht. Dit betekent dat je voor een basisverzekering altijd geaccepteerd wordt. Een ziekenfonds mag jouw dus niet weigeren als klant. Natuurlijk heb je als senior ook aanvullende zorg nodig. Het komt nauwelijks voor dat je daar voor geweigerd wordt. Alleen bij een uitbreiding voor fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen kan het zijn dat er een medische selectie geldt. Dit betekent dat je een aantal vragen moet beantwoorden. Die vragen gaan dan over jouw huidige gezondheid en over hoeveel zorg je verwacht te gaan gebruiken. Naar aanleiding van die antwoorden kan het voorkomen dat je een lagere dekking aangeboden krijgt of dat je geweigerd wordt. 

 

Zorg er daarom altijd voor dat je eerst de nieuwe zorgverzekering afsluit. Als je zeker weet dat je geaccepteerd bent bij jouw nieuwe ziekenfonds, dan kun je oude zorgverzekering opzeggen. 

 

Zorgverzekering voor ouderen

Er zijn natuurlijk elk jaar weer andere ziekenfondsen die de laagste premies hebben. Dat verandert jaarlijks. Op dit moment zijn Univé, VinkVink en CZ Direct de zorgverzekeringen met de laagste premies. Deze kunnen dus interessant zijn om naar over te stappen aan het eind van dit jaar. 

 

De kans is aanwezig dat het aan het eind van dit jaar weer anders is. Bovendien moet je ook rekening houden met de zorg die jij nodig hebt. Het is niet zo dat elke senior dezelfde zorg nodig heeft. De eerste stap is dan ook om jouw huidige zorgverzekering vergelijken met de laagste premies van dat moment. Alleen als je weet dat het niet alleen interessanter is voor je portemonnee, maar ook qua zorg kun je overstappen naar die andere zorgaanbieder. 

 

Heb jij iemand in de familie, die niet zo handig is met het internet? Zorg dan dat je hem of haar kunt helpen met overstappen. Het is namelijk ontzettend zonde als iemand te veel betaalt voor een zorgverzekering. Alles wordt namelijk veel duurder, dus het is goed om een extra zakcentje over te houden aan het eind van de maand. Help dus jouw oom, tante, oma, opa of buren met het vergelijken van zorgverzekeringen.