Wat is het verschil tussen geconventioneerd en niet-geconventioneerd?

Hoe komt het dat je bij sommige huisartsen 40 euro voor een consultatie betaald en bij andere slechts 27 euro? Dit komt doordat de ene arts wel en de andere niet-geconventioneerd is. Een geconventioneerde zorgverstrekker houdt zich aan de vooropgestelde tarieven van het RIZIV. Zo geeft het RIZIV aan dat voor de nomenclatuur code 102093, 31.43 euro mag worden gevraagd en dat er 19.43 euro moet worden terugbetaald. Dit bedrag is opgebouwd uit: De terugbetaalbare som + het remgeld. Het remgeld in dit voorbeeld bedraagt 12.00 euro. Bij een niet-geconventioneerde arts voeg je daar nog de honorariumsupplementen bij. Deze worden uitgedrukt in percentages van het conventietarief. Voor de eerdere vermelde nomenclatuurcode 102093 is het conventietarief 31.43 euro. Indien de arts een honorariumsupplementen van 100% aanrekent, zal deze prestatie je 62.86 euro kosten. (tarieven2015)

10 gedachten over “Wat is het verschil tussen geconventioneerd en niet-geconventioneerd?

 • 18 april, 2017 om 17:39
  Permalink

  Mijn dochter betaalde in 2016 40 euro voor een consultatie bij een niet geconventioneerde geaccrediteerde gynaecoloog (offcieel tarief 24,48 euro – 102535). Zij krijgt eveneens een echo klein bekken (469291) maar deze technische prestatie wordt niet vermeld op de ereloonnota. Gezien zij verhoogde tegemoetkoming heeft verliest ze dus 15,52 + 3 euro (remgeld) = 18,52 euro

  Ikzelf (moeder) betaalde verleden jaar bij mijn gynaecoloog met hetzelfde statuut 54 euro voor hetzelfde onderzoek maar mijn echo klein bekken werd wel op de ereloonnota vermeld, nl. 26,42 euro. Gezien ik geen verhoogde tegemoetkoming heb verlies is op dit bedrag 12 (102535) + 2,48 (469291) + 3,10 dat mijn gynaecoloog in meer vraagt. = 17,58. Mijn dochter die een verhoogde tegemoetkoming verliest dus meer dan ikzelf.
  Is haar dokter niet verplicht op de technische prestatie (echo klein bekken) op haar ereloonbriefje te vermelden en kan zij alsdan nog 15 euro in meer aanrekenen ? Ik vind 15 euro ereloonsupplement veel, temeer daar mijn dochter een verhoogde tegemoetkoming geniet.
  Gezien zij in een tehuis verblijft gaan ze met alle patienten bij dezelfde gynaecoloog, verbonden aan een ziekenhuis.

  Beantwoorden
 • 24 juli, 2017 om 13:54
  Permalink

  Zijn de honorariumsupplementen pure willekeur van de betrokken zorgverstrekker? Of heeft de zorgverstrekker extra opleidingen gevolgd en/of geïnvesteerd in dure apparatuur.

  Ik ben patient bij een niet-geconventioneerde zorgverstrekker, maar voel me niet goed bij zijn aangerekende tarieven. Ze lijken mij puur willekeurig.
  Zo ging ik onlangs 2 x voor een identieke behandeling en hij rekende mij niettemin 2 verschillende bedragen aan.

  Alhoewel ik tevreden ben van de geleverde prestaties, denk ik er toch aan naar een geconventioneerde zorgverstrekker over te stappen. Ik voel me nl. niet goed bij de willekeurige aanrekenpolitiek van dit soort zorgverstrekkers.

  Beantwoorden
 • 25 augustus, 2017 om 11:49
  Permalink

  wat een volkomen idiote regeling, wie ik consulteer en wat ik betaal is mijn zaak. Gewoon een vaste teruggave voor iedereen. Belgen moeten eens stoppen met alles voor anderen te regelen, ben zelf machtig genoeg om dat te doen. Laat de regering zich eens met andere zaken zoals staatsschuld bemoeien.

  Beantwoorden
 • 13 oktober, 2017 om 14:20
  Permalink

  Mijn vrouw is bij een kinisistenpraktijk in Roeselare behandeld geweest.
  De en keer kreeg ze behandeling van de ene de andere keren van anderen.
  Nu blijkt dat de en geconventioneerd is en de anderen niet waardoor het remgeld fors opliep.
  Kan dat zomaar zonder ingelicht te worden????

  Beantwoorden
 • 24 december, 2017 om 10:06
  Permalink

  Geachte 3maanden geleden kreeg ik een nieuwe knie de dokter vroeg als ik na 5weken mij ging tonen 35euro ik kreeg er 13euro van terug ik heb een hospitaal verzekering mijn knie is nog niet in orde ik ben mijn al drie maal moeten gaan tonen dus loop het op wie moet erin staan voor de opleg mijn schoonzus kreeg ook een nieuwe knie in het zelfde ziekenhuis maar van een oudere dokter toen ze haar na 5weken ging tonen betaalde ze29euro en ze kreeg van de zelfde c.m ziekenbond 25 euro terug en het ergste is zij kan al alles doen ,ik ben blij voor haar ,maar ik zit hier met mijn been in de lucht als ik er op loop zwelling water er in zo is het hier er geeft iemand gezegd dat mijn dokter zoveel meer ging rekenen als het in orde was geweest zou ik er niet van spreken maar ja ik heb geen geluk gehad toch moet het van mijn hart . laat eens iets weten a.u.b.

  Beantwoorden
 • 20 januari, 2018 om 19:18
  Permalink

  Beste ik ben op invaliditeid en word deopereerd door een niet geconentioneert arts heeft mijn invaliditeid
  daar invloed op mvg

  Beantwoorden
 • 20 januari, 2018 om 19:21
  Permalink

  Op invaliditeit en geopereerd worden door niet geconventioneert arts heefd dit invloed op terugbetaling mvg

  Beantwoorden
 • 19 december, 2018 om 10:04
  Permalink

  Bewijst nog maar eens dat het allemaal geldwolven zijn. De patiënt interesseert hen niet, enkel hun bankrekening. En toch maar beweren de ze de job
  uitoefenen om mensen te helpen. Schijnheilige zakkenvullers.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *