Hoeveel ziekenfondsen zijn er?

In België heb je meer dan 50 verschillende ziekenfondsen. Sommige zijn politiek gebonden, andere onafhankelijk.

Elk ziekenfonds maakt deel uit van een landsbond of sector. Je hebt 5 erkende landsbonden in België. Deze landsbonden zijn op hun beurt onderhevig aan het RIZIV. Elk ziekenfonds beslist zelf hoe het georganiseerd is. Zo zijn bepaalde ziekenfondsen nationaal georganiseerd, andere gewestelijk, nog andere provinciaal opgedeeld of zelfs per regio. Hieronder vind je een rangschikking van de grootste ziekenfondsen terug.

De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten is de grootste van België. Deze staat boven 20 christelijke mutualiteiten. Hierna vinden we het Nationaal verbond van Socialistische  Mutualiteiten met  13 socialistische mutualiteiten terug. De derde grootste sector is die van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Deze landsbond omvat 6 ziekenfondsen. Verder heb je nog de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Deze telt 10 ziekenfondsen. En 7 Vlaamse en/of neutrale ziekenfondsen die deel uitmaken van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen.

Personen die werken voor de NMBS zijn worden verplicht aangesloten bij het NMBS ziekenfonds. Deze telt 5 gewestelijke centra. Tot slot heb je nog de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, afgekort het HZIV, die 12 gewestelijke diensten telt. Dit ziekenfonds heeft geen verplichte aanvullende verzekering.

2 gedachten over “Hoeveel ziekenfondsen zijn er?

 • 18 september, 2015 om 16:09
  Permalink

  Waarom is het HZIV niet mee opgenomen in de vergelijkingen? Dit ziekenfonds is GRATIS voor iedereen. Ook zij betalen de wettelijke kosten terug, betalen een ziekte-uitkering, net zoals alle andere ziekenfondsen. Zou v zeker niet mogen ontbreken op de lijst van de te vergeleken ziekenfondsen. Alleenstaanden of samenwonende zonder kinderen die ofwel te jong ofwel te oud zijn om van de betalende ziekenfondsen hun “extra” voordelen (bvb vakantiekampen,…)te genieten zijn bij het HZIV het goedkoopste af. Spijtig en dit maakt in mijn ogen de site onvolledig.

  Beantwoorden
 • 14 november, 2017 om 08:53
  Permalink

  ik vind helemaal mooi. ik zou graag aandelen kopen voor deze website. ook wil mijn familie bedanken voor deze kans in het leven.
  ik ben zeer blij met deze nominatie en zou ze graag vieren met jullie met een bakkie pils en een avondje Mac Donalds.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.