Kan ik mij aansluiten zonder inkomen?

Een ziekenfonds is verplicht in België. Iedereen betaald op de ene of andere manier sociale bijdragen. Dit wordt aan een ziekenfonds gecommuniceerd door middel van bijdragebons. Ze worden geregistreerd in een centrale databank, beter gekend onder de naam ‘kruispuntbank’. Afhankelijk van je statuut betaal je de bijdragen voor de verplichte basisverzekering op een andere manier. Zelfstandigen betalen hun bijdrage aan de sociale kas voor zelfstandigen. Bij werknemers (arbeider, bediendes) wordt dit automatisch van hun loon afgehouden. Hetzelfde geldt voor personen die genieten van een pensioen of een  vervangingsinkomen (ziekte-uitkering, werkloosheidsuitkering).


Een persoon die een inkomen heeft krijgt bij het ziekenfonds het statuut van rechthebbende of titularis. Personen die geen inkomen hebben kunnen zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven als persoon ten laste. Diegenen die geen inkomen genieten en ook niet als persoon ten laste ingeschreven kunnen worden, krijgen het statuut van ingezetene op voorwaarde dat ze officieel gedomicilieerd zijn in België.

–          Personen ten laste

Personen ten laste moeten niet bijdragen tot de sociale zekerheid. Die worden opgenomen in het dossier van hun rechthebbenden of titularis en staan ingeschreven als persoon ten laste.  Onder personen ten laste vinden we terug: kinderen jonger dan 25 jaar en zonder inkomen, vrouw of man van de rechthebbende en die ook van geen inkomen geniet. Het is ook mogelijk om onder bepaalde voorwaarden je ouder of grootouder ten laste in te schrijven of de persoon met wie je samenwoont. Deze voorwaarden verschillen naargelang de familie- of samenlevingsband.

Indien je jonger bent dan 25 jaar en geen inkomen hebt, mag je tot je 25 e ingeschreven blijven op het dossier van een van je ouders. Je kan dit recht zelfs verlengen tot 31/12 van je 26e levensjaar indien je nog wat blijft ‘plakken’ op de schoolbanken of nog geen werk hebt gevonden na je studies. Na deze periode moet je het statuut van rechthebbende opnemen.

Personen die ouder zijn dan 25 jaar hebben ook de mogelijkheid om zichzelf terug in te schrijven als persoon ten laste. Zo kan bijvoorbeeld een man zichzelf ten laste van zijn vrouw inschrijven of omgekeerd indien hij tijdelijk zonder inkomen komt te zitten (bijvoorbeeld door een carrièrestop). Eens hij terug werk vindt of geniet van een vervangingsinkomen (werkloosheids- of ziekte-uitkering) moet hij zijn ziekenfonds contacteren en zal deze hem terug inschrijven onder het statuut van rechthebbende.

Een derde mogelijkheid is om je ten laste in te schrijven indien je een beperkt inkomen uit arbeid hebt. Je werkt bijvoorbeeld slechts enkele uren per week en je inkomen ligt onder 2326 euro bruto per trimester. Dan mag je ook vragen om je ten laste in te schrijven van bijvoorbeeld je vrouw of man zolang je inkomen het plafond niet overschrijden (cijfers RIZIV met betrekking op het 4de trimster 2014).

–          Rechthebbenden

Een rechthebbende of titularis is een persoon die zoals eerder vermeld een inkomen ontvangt. Een werknemer is fiscaal onafhankelijk en er worden bijgevolg bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden van zijn loon. Het ziekenfonds zal dan bijdragebons ontvangen op naam van die bepaalde persoon, en die persoon zal bijgevolg verzekerbaar blijven door het ziekenfonds.

10 gedachten over “Kan ik mij aansluiten zonder inkomen?

 • 25 december, 2016 om 17:05
  Permalink

  Mijn man heeft zijn job moeten opgeven om mij als chronisch zieke te verzorgen . Wij hebben geen enkele vorm van inkomen . Toch moeten wij na aanvraag nog steeds hetzelfde betalen wat mijn man destijds verdiende . Als dit zo voortgaat zal er niets anders opzitten dan ons uit te schrijven van gelijk welk ziekenfonds ,wat betekend geen medicijnen meer voor mij en dus gewoon creperen !
  Voor het moment zijn wij lid van cm . Ikzelf heb geen ziekte-uitkering , ik werd niet geloofd ivm mijn rugklachten . Niet door de cm niet door de artsen . Nu heb ik eindelijk na vier jaar een jonge arts die de vele problemen met mijn rug kon verklaren . Hij had mri scans genomen , andere artsen hadden mij dit steeds geweigerd zodat op gewone foto’s mijn rugproblemen niet te zien waren . Is er echt geen mogelijkheid dat wij minder lidgeld moeten betalen ? Rekening houdend met het feit dat wij geen inkomen hebben?

  Beantwoorden
 • 30 januari, 2017 om 10:32
  Permalink

  Hoe zit het als je alleenstaande ouder bent met kinderen onder de 25 jaar en geen inkomen? Ik loop volledig vast. Ben uitgeschreven bij ziekenfonds NL. Kan geen verblijfsvergunning krijgen in BE zonder inschrijvingsnummer mutualiteit. En die kunnen mij niet inschrijven zonder verblijfsvergunning (tijdelijk of volledig)

  Beantwoorden
 • 12 februari, 2017 om 08:01
  Permalink

  Hallo,

  Ik kan niet inschrijven in een ziekenfonds omdat ik
  A. Alleenstaand ben met kinderen
  B. Geen inkomen heb
  C. Geen vwrblijfstatus heb.

  Een E106 of E104 formulier kan ik niet krijgen omdat de verzekering in NL ons al heeft uitgeschreven.
  En een verblijfstatus krijg ik alleen van de gemeente met een inschrijvingsummer van het ziekenfonds. Maar die vraagt weer eerst een (tijdelijke) verblijfstatus alvorens ons in te schrijven.

  Wat kan ik doen. Wij zije EU onderdanen en hebben een Nederlandse paspoort

  Beantwoorden
 • 14 februari, 2017 om 17:36
  Permalink

  Allemaal goed en wel maar er zijn nog heel wat andere gevallen die een stuk minder duidelijk zijn,althans voor mij.Zo is er het geval van psychiatrische patienten die meerderjarig worden .Kunnen die onder de vleugels van hun ouders uit komen en zich zelfstandig aansluiten bij een ziekenfonds? Ik zie niet zo maar een ziekteverzekering die die gevallen met open armen ontvangt.Zij zijn duidelijk kostenposten (langdurige en herhaalde verblijven in ziekenhuizen – insiders weten wat ik bedoel ) of mogen ziekenfondsen zulke leden niet weigeren?

  Graag een antwoord hierop>

  Beantwoorden
 • 22 augustus, 2017 om 11:18
  Permalink

  Hallo,

  Kan een huisvrouw (zonder inkomen, niet werkzoekende) in België aansluiten bij een ziekenfonds, samen met haar zoontje, terwijl haar echtgenoot in Nederland werkt en dus ook daar bij de ziekteverzekering is.

  Beantwoorden
  • 14 juni, 2018 om 01:22
   Permalink

   Geïnteresseerd in het antwoord hierop. Zelfde situatie namelijk. Had je hier al een reactie op ontvangen?

   Beantwoorden
 • 9 november, 2017 om 15:16
  Permalink

  Ik ben alleenstaande , het geen inkomen en krijg geen geld van welke instantie ook.
  Kan ik dan nog altijd genieten van de ziekenkas bij dokters bezoeken.
  Moet ik dan eventueel een extra bijdrage betalen om in orde te blijven met de sociale zekerheid.

  Beantwoorden
 • 24 januari, 2018 om 13:39
  Permalink

  Beste,

  In september van vorig jaar ben ik afgestudeerd als kinesitherapeut aan de KULeuven. Op 14 maart van dit jaar zal ik 25 jaar worden. Ik ben nog niet actief als (zelfstandig) kinesitherapeut, aangezien ik na het behalen van het diploma de wereld rondtrek. Voor september van dit jaar zal ik geen beroepsactiviteit opnemen en heb dus niet het statuut van werkzoekende.
  Raadt u mij bijgevolg aan ingeschreven te blijven op het dossier van mijn ouders? Is er überhaupt een andere mogelijkheid?

  mvg

  Tom De Baerdemaecker

  Beantwoorden
  • 19 februari, 2018 om 08:01
   Permalink

   De tekst eens goed lezen je kan ingeschreven blijven bij je ouders tot 31/12 van het jaar dat je 26 word. Eens samen met je ouders naar de ziekenkas gaan en verlengingen aanvragen .

   Gr

   Beantwoorden
 • 20 augustus, 2018 om 15:06
  Permalink

  aan sluiten bij cm voor vrouw uit roemenie eu land die in belgie wettelijk komt werken en een verblijfs adres heeft in belgie
  dus geen domiciele wat zijn de vereisten ? vrouw 21 jaar domicile in roemenie graag info aub dank

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *