Wat als ik naar het buitenland verhuis?

Indien je België verlaat dan waarschuw je best je ziekenfonds. Er bestaan namelijk conventies tussen Europese landen die je het recht op aansluiting geven bij een ander ziekenfonds in een europees land. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland verhuist, dan stuurt je Belgisch ziekenfonds je naargelang je nieuwe situatie de nodige documenten op zodat je dekking verder verzekerd kan worden door het buitenlandse, in dit geval Duitse, ziekenfonds. Ze geven je documenten mee die gekend zijn onder de namen E121, E106, E104 en dergelijke meer. Deze documenten worden nu gegroepeerd onder de verzamelnaam S1.

Opgelet want hier zijn verschillende situaties mogelijk.

Binnen europa:

–          Je woont in een ander europees land maar je werkt of je ontvangt een ziekte-uitkering of pensioen vanuit België. In dat geval zal je gedekt worden door twee ziekenfondsen. In België behoud je het ziekenfonds waar je bij aangesloten bent en in het europees land waar je woont zal je aangesloten worden via het S1 (E106 of E121) document dat je van je Belgisch ziekenfonds verkrijgt. Je ‘hoofdziekenfonds’ blijft het Belgische aangezien je nog steeds sociale bijdragen betaalt in België. Zo zal je voor de Europese ziekteverzekeringkaart of in geval van arbeidsongeschiktheid je Belgisch ziekenfonds moeten contacteren.

 

–          Je woont in België maar werkt in een ander europees land. Hier geldt het omgekeerde. Het ziekenfonds van het land waar je werkt wordt je hoofdziekenfonds aangezien je in dat land sociale bijdragen betaald, het ziekenfonds in België zal enkel instaan voor de ziektekosten die je in België hebt. Je zal aan je Belgisch ziekenfonds een S1 document moeten afgeven dat je zal bekomen van je ziekenfonds in het land waar je werkt.

Buiten europa:

–          Je verhuist naar een land buiten europa en ja gaat er ook werken (bijvoorbeeld in de VSA). In dit geval zal je ziekenfonds je dossier afsluiten. Let wel op dat als je besluit terug te komen naar België, het belangrijk is dat je je loonfiches en de intrede- en vertrekstempels van het land in kwestie op je paspoort bijhoudt. Als je besluit terug te komen naar België moet je ziekenfonds nakijken hoe ze jou kunnen aansluiten en hoe ze jouw dossier in orde kunnen brengen. Vergeet niet dat een ziekenfonds steeds twee jaar terug kijkt of er genoeg bijdragen zijn betaald en dat ze in dit geval over geen enkele informatie zal beschikken hieromtrent. Daarom is het wijselijk om je loonfiches maar ook VISA bewijzen bij de hand te houden.

17 gedachten over “Wat als ik naar het buitenland verhuis?

 • 13 september, 2016 om 21:18
  Permalink

  Ben al 2 jaar woonachtig in Spanje , krijg mijn pensión van Belgie , heb hier mijn spaanse ‘seguridad social’, is vertaald mijn ziekenfonds. Maar moet ik nog steeds mijn Belgische ziekenfonds blijven betalen daar ik voledig uitgeschreven Ben in Belgie? Met vriendelijke groeten Ivan

  Beantwoorden
 • 19 september, 2016 om 10:51
  Permalink

  In uw document E 121 BE is er regelmatig sprake van ” het orgaan” bv. “Identificatienummer van het orgaan”. Ik heb als leraar 40 jaar Nederlands gegeven en ken de betekenis van “het orgaan”. Het orgaan is in deze context een verkeerde vertaling en moet “ORGANISME” zijn.
  Toen ik telefonisch één van jullie medewerkers op deze missing wees, bleef zij bij hoog en laag beweren dat “het orgaan” juist was. ???
  Ook het Nederlands moet in een “Verenigd Europa” gerespecteerd en juist vertaald worden.
  Met vriendelijke groeten,

  Boumans Herwig

  Beantwoorden
 • 14 oktober, 2016 om 12:48
  Permalink

  Beste, ik heb een vraagje ivm hoorapparaat.
  Ik ben 53 jaar en sinds 8 jaar draag ik een hoorapparaat, ben sinds kind slechthorend maar tot over 8 jaar was een apparaat nog niet nodig.
  Momenteel is mijn apparaat aan vervanging toe en heb bovendien al eentje nodig voor beide oren, dit is een enorme kost, kan U mij laten weten welke mutualiteit of verzekering ik best aanga?
  Alvast bedankt
  De Wannemaeker Valerie

  Beantwoorden
 • 19 oktober, 2016 om 12:55
  Permalink

  hallo, ik ben reeds 22 jaar in het buitenland (Brazilie) en heb altijd met een lokale private verzekering gewerkt

  wat moet ik doen als ik terugkom naar Belgie ?

  kun je mij opweg helpen ?

  Beantwoorden
 • 26 februari, 2017 om 02:00
  Permalink

  Ik ben belg gepensioneerd ,wat als ik naar het buitenland (Marokko)

  Beantwoorden
 • 3 april, 2017 om 11:27
  Permalink

  Geachte,
  re: mijn vraag op zaterdag 1 april
  betr: aanvullende verzekering verplichtend ja of neen

  eric de groote / senior / regio Gent
  Ik was lid bij Securex nu overgenomen door Partena. Volgens Partena is de aanvullende verzering(8eur/maand) verplichtend.
  Bij Securex had ik geen van deze verzekering!

  Graag uw antwoord Dank

  Beantwoorden
 • 29 juni, 2017 om 13:25
  Permalink

  ik woon al 2jaar in Portugal maar de ziekenvons geraakt maar niet in orde zo stuur ik mijn briefjes gewoon zelf naar Belgie

  Beantwoorden
 • 3 juli, 2017 om 21:14
  Permalink

  duidelijke uitleg ,zeker voor wat “verhuis” naar landen van de EU betreft.
  MAAR ergens vergeet men hier teschrijven dat de ziekenfondsen NIET verglijkbaar zijn:b.v. Polen hier wordt men door de belgische ziekteverzekerings kas doorgewezen naar NFZ !Een catastrophe “in peis en vree “kanmen sterven in de wachtlijsten voor zekere zorgen.Dus blijft er nietover dan een privé ziekete verzekering af te sluiten :in Belgie bijft men betalen en in Polen betaals men weer!

  Beantwoorden
 • 14 augustus, 2017 om 17:09
  Permalink

  ik wil naar Frankrijk verhuizen , maar leef van een invaliditeitsuitkering van VNZ
  geeft dit problemen voor de verhuis behoud ik dan mijn uitkering.
  Met beleefde groeten ,
  Adriaensens Luc

  Beantwoorden
  • 29 juni, 2018 om 13:15
   Permalink

   Ik ben naar Frankrijk verhuisd terwijl ik een invaliditeitsuitkering ontving. Ik had mijn mutualiteit verwittigd en zij hebben daar geen probeem van gemaakt.
   Uitkering werd op mijn franse rekening gestord en briefwisseling naar mijn adres in Frankrijk. Het is wel so dat u verplicht bent uw belastingen in Belgïe te betalen zolang u een uitkering ontvangd. Zodra u, zoals ik nu, op pensioen bent, schrijf u uit bij uw gemeente en ga naar uw locale “bureau du fisc” om u daar in te schrijven (u betaald dan MINDER belastingen op uw pensioen).

   Welcom in “La Douce”

   Beantwoorden
  • 4 september, 2018 om 19:05
   Permalink

   Beste, hebt u een positieve reactie gehad? Ik ben ook bij vnz en zou ook naar het Zuiden van Frankrijk willen verhuizen. Mvg, Lieve Deckers

   Beantwoorden
 • 25 juni, 2018 om 07:18
  Permalink

  in september ga ik voor zes maand naar thailand wat en bij wie kan ik mij verzekeren ik ben dan gepensioeneerd zelfstandige

  Beantwoorden
 • 29 juni, 2018 om 13:08
  Permalink

  Ik ben al 7 jaar woonachtig in Frankrijk , en ik ontvang mijn pensioen van Belgïe . Mijn ziekenfonds in Belgïe laat mij weten dat ik VERPLICHT aangesloten moet blijven. Waarom moet ik nog steeds mijn Belgische ziekenfonds blijven betalen daar ik volledig uitgeschreven ben in Belgïe? Zij lkomen niet tussen voor onkosten in Frankrijk.

  Met vriendelijke groeten

  Johan

  Beantwoorden
 • 9 juli, 2018 om 17:06
  Permalink

  wanneer je invaliteit trekt van ziekenkas en je verhuist naar hongarijje welk heb je dan nodig
  mvg

  Beantwoorden
 • 14 januari, 2019 om 13:09
  Permalink

  Geachte

  In de loop van volgend jaar zou ik naar Duitsland willen verhuizen en graag zou ik meer te weten komen over de ziekteverzekering.

  Een schoolvriend van mij woont al lang feitelijk in Duitsland (hij werkt niet) en is nog steeds gedomicilieerd in België. Volgens hem is de ziekteverzekering (Krankenkasse) ontzettend duur en hij raadt mij aan om te verhuizen en pas als ik werk in Duitsland heb gevonden om een Duitse ziekteverzekering te nemen.

  Wat is daarvan aan? Welke opties zijn er? Ik ben van plan lang genoeg (waarschijnlijk voorgoed in D. te wonen). Mijn Belgische werkloosheidsuitkering zou ik voor maximum drie maanden naar Duitsland kunnen meenemen.

  Mvg

  Alex Horemans

  Beantwoorden
 • 20 maart, 2019 om 14:45
  Permalink

  Ik verhuis misschien binnenkort naar Frankrijk/Normandie om daar een zelfstandig beroep uit te oefenen. Wat gebeurt er met mijn ziekenfonds in Belgie en andere verzekeringen? Moet ik aangesloten blijven in Belgie of moet ik dat in Frankrijk doen? (hospitalisatieverzekering en dergelijke)

  Beantwoorden
 • 15 juni, 2019 om 12:12
  Permalink

  Ik verhuis naar Engeland volgend maand en ik ga daar ook werken. Kan ik nog mijn ziekenfonds in België houden? Ik zou hier graag terug willen komen om te bevallen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *