Wat als ik een chronische ziekte heb?

In het kader van het programma “voorrang aan de chronisch zieken” is er door het Ministerie van Volksgezondheid een statuut gemaakt voor personen die aan chronische ziektes lijden. Dit statuut werd ontworpen om extra financiële steun te bieden voor de kosten die ze hebben door hun chronische aandoening.

Dit statuut wordt op verschillende manieren toegekend. Het kan automatisch toegekend worden door je ziekenfonds op basis van de terugbetalingen van je ziektekosten. Dit gebeurt indien je ziektekosten hoger liggen dan 300 euro per trimester gedurende acht opeenvolgende trimesters. Een tweede mogelijkheid is dat het kan toegekend worden op basis van de forfaits die je ziekenfonds uitbetaald aan chronische zieken. Een derde mogelijkheid is dat je specialist een attest opmaakt waarin hij aangeeft dat je lijdt aan een chronische aandoening.

De voordelen die aan dit statuut gebonden zijn, zijn de toepassing van het derdebetalerssysteem en een vermindering van het plafond voor de maximumfactuur. Als je de brief aan je arts toont waarop vermeld staat dat het ziekenfonds je dit statuut heeft toegewezen dan mag hij de derdebetaler-regeling toepassen. In dit geval zal de arts je enkel het bedrag van het remgeld aanrekenen en eventuele honorariumsupplementen. Het deel dat anders terugbetaald wordt door je ziekenfonds zal dan rechtsreeks aan de arts betaald worden.

Ook wordt het plafond van de maximumfactuur dat van toepassing is op je gezin verlaagd met 100 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *