Zorgverzekering voor het hele gezin

We moeten in Nederland allemaal verplicht verzekerd zijn. Dat betekent dat kinderen ook een zorgverzekering moeten hebben. Is het dan verstandig om ze mee te verzekeren? Of is het beter om ze apart te verzekeren? Alles daarover lees je in dit artikel. Zo kun je je alvast oriënteren, voordat jullie een kersverse baby verwachten.

Zorgverzekering Voor Het Hele Gezin

Allemaal dezelfde verzekering

Je ziet vaker dat iedereen in het gezin verzekerd is bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat maakt het ook heel overzichtelijk. Bovendien leer je dan ook steeds meer over alles waar je recht op hebt. Dat verschilt namelijk sterk per zorgaanbieder. Alleen de basisverzekering is overal hetzelfde. Wat onder de basisverzekering valt in Nederland is bepaald door de Rijksoverheid. 

Alleen is het niet altijd verstandig om iedereen bij dezelfde zorgverzekeraar te verzekeren. Het kan overzichtelijk zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je te veel betaald. Jouw partner kan bijvoorbeeld andere wensen hebben voor zijn zorgverzekering. In dat geval kun je daar beter een andere zorgaanbieder voor zoeken. Zo voorkom je dat iemand zich over- of onderverzekerd. 

Kinderen meeverzekeren

Kinderen moeten tot 18 jaar ook verzekerd zijn. Voor hen is een basisverzekering al voldoende. Daar zit alle noodzakelijke zorg al in. Als kind ben je ook verzekerd voor het aanvullende pakket van de ouder waar je staat bijgeschreven. Het verstandigste is daarom om je kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouder met de aanvullende verzekering die het meest uitgebreid is. Je weet zelf wie dat in huis is. In dat geval is jouw zoon of dochter ook verzekerd voor alternatieve geneeswijzen bijvoorbeeld. Normaal gesproken zou je dat niet als aanvullende verzekering kiezen voor je kind. Gelukkig is hij dankzij één van jullie er ook voor verzekerd. Naast de basisverzekering is orthodontie, een tandartsdekking en fysiotherapie het belangrijkste voor jouw zoon of dochter. Als dat al in jouw aanvullende verzekering zit is dat mooi meegenomen. Bovendien hoef je natuurlijk niet vanaf moment één de orthodontie toe te voegen. Een beugel begint ongeveer vanaf de 10 jaar op z’n vroegst. Je hoeft die vergoeding eerder dus nog niet toe te voegen. 

Er gaat natuurlijk nog veel vooraf voordat de kinderen verzekerd moeten zijn voor orthodontie. Er gaat altijd eerst een zwangerschap aan vooraf. Ook dan zijn er weer dingen waar je op moet letten als het om een zorgverzekering gaat. Als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt is er namelijk altijd een deel voor eigen rekening. Daarom is het goed om naar sommige vergoedingen te kijken als je zwanger bent. Je hebt immers maar een moment in het jaar om jouw zorgverzekering te wijzigen. Kijk daarom eens naar: vergoeding eigen bijdrage kraamzorg én ziekenhuisbevalling, vergoeding van fysiotherapie en tandartsdekking. 

Allemaal apart verzekeren

Je kunt er ook voor kiezen om iedereen in huis apart te verzekeren. Aan de ene kant klinkt dat misschien duurder, maar het kan ook voordelig uitpakken. Zoals we eerder al zeiden kun je namelijk in sommige gevallen ook beter voor twee verschillende zorgaanbieders kiezen. Zo hoef je jouw man bijvoorbeeld niet over te verzekeren. Dat kost namelijk ontzettend veel geld per maand. 

Bovendien is het ook interessant als je kinderen krijgt. Je hebt dan dubbel zoveel kans dat jouw zoon of dochter mee verzekerd wordt op de voordeligste verzekering. Een aanvullende verzekering verschilt namelijk per verzekeraar. Het kan dus zijn dat jouw man voor een goedkoper bedrag is verzekerd, maar dat die veel interessanter is voor jullie zoon of dochter. Het kan natuurlijk zijn dat hij verzekerd is voor bepaalde vergoedingen die jouw zoon of dochter ook nodig heeft. Daarom kan het interessant zijn om apart te verzekeren.