Als je plotseling een mobiliteitsbeperking krijgt is dat enorm vervelend. Voornamelijk als je altijd goed ter been bent geweest. Het is dan moeilijk om te accepteren dat je voortaan afhankelijk bent van mensen. Je was immers anders gewend. Gelukkig zijn er voor die mensen ook opties. Het is namelijk mogelijk om iets onafhankelijker te worden, ook al heb je een mobiliteitsbeperking. Lees in dit artikel wat de mogelijkheden zijn.
Een aangepaste fiets
Het is natuurlijk vreselijk om aan huis gekluisterd te zitten. Met een aangepaste fiets kun je nog kleine afstanden overbruggen. Dit helpt je toch om door weer en wind op pad te gaan. Er is veel mogelijk qua aangepaste fietsen. Zo heb je de keuze uit een driewielfiets, duofiets, lage instapfiets of rolstoelfiets. Welke fiets het beste bij jou past, hangt natuurlijk ervan af hoe beperkt je bent.
Je kunt ook kiezen voor een handbike, lig bike of aankoppelfiets. Bij een handbike trap je dus als het ware met je handen. Ideaal als je slecht ter been bent en je benen jou niet meer van A naar B kunnen brengen. In veel gevallen krijg je een aangepaste fiets en handbike vergoed. Of die vergoeding ook voor jou geldt, kun je vragen bij het Wmo-loket in jouw eigen gemeente.
Een MAX Mobiel
Een aangepaste fiets brengt je al een eindje op weg. Deze overbrugt alleen de korte afstanden. Bovendien wil je in de wintermaanden uiteraard liever droog zitten. In dat geval is de elektrische MAX Mobiel ideaal. Deze brengt je van A naar B en kan rijbewijsvrij bestuurd worden. Met de MAX Mobiel krijg je de vrijheid weer helemaal terug.
Er zit geen hoog aankoopbedrag aan vast. De MAX Mobiel rijdt je met private lease. Je betaalt dus maandelijks een vast bedrag, in plaats van het gehele bedrag in één keer. Hiermee kom je niet voor verrassingen te staan. Er is wel een verzekering nodig, die via Welzorg Auto op Maat afgesloten moet worden. Er wordt dan altijd een aanbieding op maat gemaakt.
De enige kosten waar je nog rekening mee moet houden, zijn die voor het elektrisch opladen van de accu. Deze kosten komen nog voor jouw eigen rekening. Voor de rest zit alles in het private lease pakket erbij. In veel gevallen is er een vergoeding vanuit het WMO mogelijk. Vraag dat zeker na, voordat je te veel kosten uit je eigen zak aan het betalen bent.
De MAX Mobiel lijkt misschien klein, maar is alles wat je nodig hebt. Je kunt altijd samen op pad met je partner of (klein)kind. Bovendien heb je een kofferbak van 300 liter. Deze biedt dus genoeg ruimte voor rollators of rolstoelen.
Een scootmobiel op maat
Het kan altijd voorkomen dat je plotseling een tijdje uit de running bent. Door een zware operatie ben je bijvoorbeeld slecht ter been en houdt je het niet vol om te fietsen. Een scootmobiel is dan ideaal om kleine afstanden te overbruggen. Als je deze tijdelijk nodig hebt, kun je een scootmobiel huren via het abonnement Scootflex. Dit is ook interessant als je wel langdurig een scootmobiel nodig hebt, maar geen vergoeding krijgt via de WMO.
Als je langdurig een scootmobiel nodig hebt, dan kun je dus een vergoeding vragen vanuit het WMO. Welzorg gaat dan samen met jou een scootmobiel zoeken die aansluit bij jouw situatie. Zo krijg je als het ware een scootmobiel op maat. Daarvoor komen ze ook thuis bij jou om alles op te meten, zodat er echt een scootmobiel voor jou geregeld kan worden. Samen worden de opties besproken en even later wordt de scootmobiel bij jou afgeleverd. Na wat uitleg van de adviseur over de scootmobiel en de service, kun jij weer veilig en onafhankelijk op pad!