Regio

Selecteer uw regio op de kaart voor gerichte informatie over de ziekenfondsen in uw streek:

Image Map

Welke kosten worden door elk ziekenfonds gedekt, welke niet?

Je kan niet zomaar ziekenfondsen op nationaal vlak vergelijken. Ziekenfondsen hebben soms verschillende terugbetalingsvoorwaarden naargelang de regio.

Deze ziekenfondsen zijn verzuild naargelang de regio. Indien je bijvoorbeeld bij de Christelijke Mutualiteit aangesloten bent in Oostende dan heb je niet per se recht op dezelfde terugbetalingen dan in de regio Brugge. Dit geldt wel enkel voor terugbetalingen in het kader van de aanvullende verzekering!

Er moet dus een onderscheid gemaakt worden tussen terugbetalingen die verricht worden door de aanvullende verzekering en terugbetalingen die verricht worden door de verplichte verzekering. Dit is soms misleidend en er wordt soms verkeerlderlijk gedacht dat een bepaald ziekenfonds voor een ziektezorg tussenkomt terwijl eigenlijk elk ziekenfonds dat doet. Hieronder worden een paar terugbetalingspunten nader verklaard.

De Christelijke mutualiteit is de meest versnipperde mutualiteit. De regio’s waarins ze opgedeeld worden zijn hieronder onderverdeeld per provincie. Maar indien de locatie gevraagd wordt dan wordt er best rekening gehouden met de provincie (vooreerst en dan de regio waar de persoon woont..(om dan het specifieke CM ziekenfonds te bepalen)

De socialitische en de liberalen mutualiteit zijn per provincie opgedeeld.

Er is ook een liberale mutualiteit die op gewestelijk vlak functioneerd (deze vind je terug in andere ziekenfondsen (deze werken allemaal op gewestelijk vlak + brussel). Dat zijn: Securex, OZ, Symbio, Vlaams en neutraal ziekenfonds, neutraal ziekenfonds vlaanderen, liberale mutualiteit vlaams gewest.